To dresscode or not to dresscode

Bryllupssæsonen nærmer sig, og hvis ikke allerede invitationerne er sendt ud, er I måske ved at overveje dem. 

Såfremt der er en dresscode for jeres bryllup, vil invitationen være stedet at nævne den.

Det er væsentligt at overveje dresscode, for selvom man ikke altid tænker over det, har ens tøj og tidspunktet, man bærer det, en stor betydning for ens sociale udstråling. Noget af det første, vi ser på, når vi ønsker at forstå og fastlægge en social situation, er, hvad for noget tøj der bæres. Er vi i et træningscenter, er vi til møde, ser vi film på sofaen eller er vi fx til bryllup? Derfor er det tøj, som såvel brudeparret som gæsterne vælger at bære, også med til at sætte dagsordnen for festlighederne. 

Der er utallige holdninger til brugen af dresscode. Mange ser det som et unødvendigt og måske ligefrem uopdragent krav fra værterne - "Det er vel mig og ikke mit tøj, de vil se?!".  

Jeg melder mig modsat ind i gruppen af folk, som ser dresscode som et hjælpemiddel til gæsterne snarere end et krav. Jeg ser det ofte som et direkte problem, hvis jeg bliver inviteret til bryllupper uden en gennemskuelig dresscode. Dette skyldes mit behov for at være korrekt klædt. Man kan risikere ikke at være fint nok klædt på og derfor skille sig unødigt ud. Endnu værre er det dog, hvis man er finere klædt på end brudeparret og brudeparrets nærmeste familie. For det meste ringer jeg derfor og spørger yderligere ind til, hvad der forventes. For mit vedkomne handler det ganske enkelte om ikke at sætte andre eller mig selv i forlegenhed ved ikke at være passende klædt. Det er ikke mig, der skal have opmærksomheden, men bruden. 

Men alt har en gylden middelvej, som bør følges. 

Det første, man som brudepar bør overveje, er, hvilken type bryllup man ønsker. Nogle ønsker, at festen skal være meget uformel, mens andre gerne vil have højtideligheden og traditionerne med.

Også tidspunktet på dagen bør overvejes. Såfremt man gerne ser smokinger til brylluppet, skal man sikre sig, at der er tid til at klæde om, da smokingen hverken må bæres i kirken eller før klokken 17. Sådanne regler er der mange af, og der kan læses mere i linket nederst. 

Som det næste bør man se på, hvilke gæster man inviterer. Man skal overveje, om gæsterne har tøj til at følge en pågældende dresscode, eller om de skal ud og investere i det. Såfremt det sidste er tilfældet, skal man overveje, om det vil være en for stor økonomisk last at pålægge pågældende gæst. Det skal være en fornøjelse at komme til bryllup og ikke en økonomisk byrde, og ved siden af polterabend og gave kan det hurtigt blive dyrt, hvis der skal købes en smoking også. Heldigvis skal man her huske, at udstyret kan lejes for forholdsvis små penge. 

Hvis man beslutter sig for at tilføje en dresscode, så overvej, hvorledes I serverer budskabet. Man bør endnu engang kende sit publikum og så overveje, hvor "hård" eller "blød" man bør være. Hvis man fx skriver: "dresscode: festligt tøj", så bliver det pludselig en definitionssag for gæsten. For nogle er skjorte og jeans med en jakke ud over festtøj, mens andre trækker i gallakjolen. På den måde kan men ende med at få en meget broget fest. Dette kan måske være det, man ønsker, men mange føler sig faktisk bedst tilpas, hvis de føler, de er klædt på i stil med de andre gæster. Nogle har måske sågar fravalgt gallakjolen, da de var nervøse for at være overdressed. 

Modsat kan det man også risikere, at gæster ligefrem melder fra til et arrangement, hvor grænserne er trukket for stærkt op. Hvis der fx bare stod: "dresscode: Smoking", så kunne nogle føle sig trængt op i en krog, og måske ville disse personer slet ikke føle sig tilpasse og festlige i sådan et antræk. 

Men hvordan rammer man så de korrekte vendinger?  

Hvis vi endnu engang kredser om smokingen. Ved at skrive: "dresscode: smoking tilladt" eller "dresscode: Vi ser gerne smoking", så giver man en indikator til såvel mændene som kvinderne i selskabet om, hvilket niveau af højtidelighed I ønsker festen er på. Dette gør I dog uden samtidig at forlange noget af gæsten. Gæsten får den valgmulighed, at det er tilladt at komme i smoking, men at jakkesæt dermed også er helt okay. En sådan formulering sætter nogle gode grænser for påklædning uden at virke for krævende. 

Som en sidste ting skal det nævnes, at dresscode altid bliver sat ud fra mandens påklædning. Man nævner altså normaltvis ikke kvinden under dresscode, da mandens påklædning indirekte ansporer kvindens. 

Selvom mange vælger ikke at skrive dresscode på, så husk, at selv ingen dresscode er en dresscode. Men kan jo altid skrive: "dresscode: Det du føler dig bedst tilpas i." 

I nedenstående link finder I regler og overvejelser for valg af dresscode. Men uanset hvad så husk, at de væsentligste regler er de regler, I selv laver for jeres bryllup 🙏🏻 

 

http://www.bryllupsklar.dk/gaest-til-bryllup/dresscode.htm_

 

Er læselysten endnu ikke styret, så tjek også gerne hvad wikipedia har at sige om emnet!  

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dress_code